Home
ΒΙΝΤΕΟ    YouTube
 
Σωκράτης Μάλαμας - Δημητσάνα - Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2013 - Εισαγωγή

Ο Σωκράτης Μάλαμας στις εκδηλώσεις "Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2013" του Δήμου Γορτυνίας.

 
Χάρις Αλεξίου - Τρόπαια Γορτυνίας - Εισαγωγή

Η συναυλία της Χαρούλας Αλεξίου στα Τρόπαια Γορτυνίας στις 31/7/2013.

 
Λούσιος Ποταμός

Μυθικό ποτάμι που πήρε την ονομασία του από τον Δία που λουζόταν στα νερά του. Ξεχωριστός τόπος με απαράμιλλη ομορφιά, βλάστηση πυκνή, απότομες πλαγιές, κρυστάλλινα νερά που διασχίζουν το φαράγγι μέσα από θεαματικά περάσματα για να φτάσουν στον Αλφειό. Ποτάμι που προκαλεί δέος σε όσους δεν τον γνωρίζουν και λατρεία σε όσους το διασχίσουν μία φορά Ποτάμι συνδεμένο με την περιοχή και τους κατοίκους της, έδινε ζωή στους 90 υδρόμυλους για άλεση δημητριακών και για επεξεργασία δερμάτων. Ενώ σήμερα αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς των τουριστικών περιηγήσεων στη Γορτυνία και συγκαταλέγεται στα ωραιότερα και καταλληλότερα ποτάμια της χώρας για εναλλακτικό τουρισμό και για όσους θέλουν την αδρεναλίνη στα ύψη.

 
Αγροτουρισμός

Μορφή ήπιου τουρισμού με ενεργή συμμετοχή του επισκέπτη στις αγροτικές εργασίες. Διαμονή σε πάνω από 15 αγροκτήματα- ξενώνες που έχουν δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές της Γορτυνίας. Ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τη φύση, τις αγροτικές εργασίες, την χλωρίδα, την πανίδα της περιοχής διαμονής του και όχι μόνο ενώ ξεφεύγει από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης. Τα αγροτουριστικά καταλύματα διαθέτουν όλες τις ανέσεις που έχει ανάγκη ο σύγχρονος πολίτης. Ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει την διαμονή του με πλήθος άλλες δραστηριότητες όπως με αθλήματα στα ποτάμια της Γορτυνίας, πεζοπορία στα καταπληκτικά μονοπάτια του φαραγγιού του Λουσίου και του Μαινάλου, να επισκεφτεί τα μοναστήρια της περιοχής και τα άλλα αξιοθέατα αλλά και να γευτεί την παραδοσιακή κουζίνα και να ξεναγηθεί σε οινοποιεία και τοπικές αγροτικές μονάδες. Ανάλογα με την εποχή μπορεί να παρακολουθήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από συλλόγους, φορείς και το δήμο.

 
Μονή Προδρόμου

Ιερά Μονή εντοιχισμένη κυριολεκτικά μέσα στο βράχο, 200 μέτρα πάνω από το Λούσιο, σου κόβει την ανάσα έτσι όπως κρέμεται θαρρείς στον ουρανό. Από τις πιο ιστορικές μονές της Γορτυνίας είναι ένα τετραώροφο κτίσμα με ξύλινα μπαλκόνια και με χρονολογία ίδρυσής της κατά άλλους το 1554 κατά άλλους 700 χρόνια πριν την χρονολογία αυτή. Μονή με μεγάλη ιστορία αφού σε αυτή εξομολογούνται όλοι οι μοναχοί και οι ασκητές της περιοχής, συνέβαλε επίσης στη διατήρηση της Ορθοδοξίας, διέθετε Κρυφό Σχολείο ενώ ήταν και νοσοκομείο. Στην πύλη της βλέπει κανείς τα χτυπήματα από τα βόλια των Αλβανών. Από το 1976 έως το 1982 λειτούργησε στο χώρο της Μονής Σχολή για ιερείς και μοναχούς.

 
Μονή Αιμυαλών

Μικρό Μοναστήρι που χρονολογείται γύρω στα τέλη του 16ου – αρχές 17ου αιώνα. Ιδρύθηκε από τα αδέρφια ιερομόναχο Γρηγόριο και μοναχή Ευπραξία Κοντογιάννη. Διαθέτει περίτεχνο ξύλινο τέμπλο με τοιχογραφίες που αποτελούν έργα των φημισμένων ζωγράφων Δημητρίου και Γεωργίου Μόσχου. Η μονή διέθετε πολεμίστρες και είχε αμυντικό ρόλο. Απέχει 4χιλιόμετρα από το Μουσείο Υδροκίνησης και η θέα από το ξύλινο μπαλκόνι καθώς και η ησυχία που επικρατεί στο χώρο ξεκουράζει και γαληνεύει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Η μονή διαθέτει ξενώνα για φιλοξενία επισκεπτών.

 
Λίμνη Λάδωνα

Τεχνητή Λίμνη που δημιουργήθηκε από τη ΔΕΗ το 1955 και καλύπτει μία έκταση 6000 στρεμμάτων. Αποτελεί οικολογικό πάρκο. Έχει σχήμα φιδιού, διασχίζει καταπληκτικές εκτάσεις μεταξύ Λαγκαδινού και Αφροδίσιου όρους. Φυσικό τοπίο ανεξερεύνητο και παρθένο περιμένει να το ανακαλύψεις με όποιο τρόπο επιλέξεις. Η θέα από το δρόμο υπέροχη. Η λίμνη τροφοδοτείται από τα νερά του ομώνυμου ποταμού, που θεωρείται ως ένα από τα μυθικά ποτάμια με πολλούς μύθους να πλέκονται γύρω του… Ξεχωριστής ομορφιάς η παλιά γέφυρα που παραμένει αναλλοίωτη, ενώ η κατασκευή της «Κυράς το γεφύρι», συνδέει τη μία όχθη της λίμνης με την άλλη. Ιδιαίτερη αναφορά στον ποταμό Λάδωνα γίνεται από τον Παυσανία στα «Αρκαδικά-Αχαϊκά» που τον θεωρεί ως τον ποταμό με το ωραιότερο νερό. Η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορία, κολύμπι, ψάρεμα, ορειβασία, ορεινή ποδηλασία, τοξοβολία, κυνήγι αλλά και για καταβάσεις με canoe-kayak και rafting. Ποταμός για αρχάριους και παιδιά λόγω της ήρεμης ροής του. Μη φύγετε από τη λίμνη χωρίς να έχετε κάνει βαρκάδα.

 
Μονή Φιλοσόφου

Η πιο διάσημη και από τις παλιότερες μονές της Χώρας, την έχουν ονομάσει «Αρχόντισσα του Φαραγγιού». Διαθέτει δύο κτίσματα. Το ένα χρονολογείται από το 963-967, ενώ το άλλο χτίστηκε το 1691. Το όνομά της το οφείλει στον αρχιγραμματέα του Νικηφόρου Φωκά, Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο, γνωστό ως Φιλόσοφο. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στον εκχριστιανισμό των Σλάβων, ήταν σχολή για Ιερείς και μοναχούς όπως ο Γρηγόριος ο Ε’ και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Το 1765 στέγασε τη Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων ενώ σπουδαιότατη υπήρξε η Βιβλιοθήκη της με χειρόγραφα του 12ου αιώνα. Διαλύθηκε το 1834. Ως το 1990 λειτουργούσε μόνο το Καθολικό με εξαιρετικές αγιογραφίες του 17ου αιώνα, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το 1990 ξεκίνησε με χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα η ανοικοδόμησή της και σήμερα δέχεται πλήθος επισκεπτών.

 
Μπαρουτόμυλοι

Η ιστορία της Δημητσάνας είναι συνυφασμένη με τη μπαρούτη αφού αποτέλεσε το σημαντικότερο κέντρο ανεφοδιασμού της Πελοποννήσου στην Επανάσταση του ’21. Οι μπαρουτόμυλοι λειτουργούσαν στο κεφαλάρι του Άι Γιάννη υπό την επίβλεψη των αδελφών Σπηλιωτόπουλων. Σήμερα σώζονται ίχνη των έξι συνολικά μπαρουτόμυλων, ενώ αποκατεστημένος μπαρουτόμυλος λειτουργεί στο Μουσείο Υδροκίνησης. Στο πρώτο κτίριο είναι η νεροτριβή και ο αλευρόμυλος. Δίπλα η κατοικία του μυλωνά, έξω υπάρχει το ρακοκάζανο, απέναντι σε διώροφο κτίριο η κατοικία του βυρσοδέψη με το βυρσοδεψείο. Μέσω του λιθόστρωτου φτάνει κανείς σε μία φυσική δεξαμενή που οδηγεί στον μπαρουτόμυλο. Αν θελήσετε να μάθετε την ιστορία του μπαρουτιού θα σας την αφηγηθούν οι κάτοικοι μετά την επίσκεψη στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης που δίνει μία εικόνα της ιστορίας και διασώζει την τεχνολογία παραγωγής μπαρούτης, που έχει χαθεί στην Ευρώπη εδώ και αιώνες.

 
Παραδοσιακοί Οικισμοί από Πέτρα

Η Γορτυνία διαθέτει σημαντική αρχιτεκτονική κληρονομιά. Λαγκάδια, Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Καρύταινα και μικρότερα χωριά αποτελούν δείγματα της ξεχωριστής παράδοσης της περιοχής. Ο τόπος που γέννησε τους γνωστούς ανά τον κόσμο Λαγκαδινούς κτίστες διαθέτει στο σύνολό του παραδοσιακούς οικισμούς και η πέτρα είναι το κύριο υλικό μαζί με το ξύλο για την κατασκευή σπιτιών, δρόμων, γεφυριών, μνημείων, εκκλησιών, βρυσών, πλατειών και ξενοδοχείων- καταστημάτων. Παντού στη Γορτυνία μπορείς να περπατήσεις σε σοκάκια λιθόστρωτα, να δεις παραδοσιακούς οικισμούς αλλά και πυργόσπιτα, να περάσεις από καμάρες και να ενημερωθείς για την τέχνη της σμίλευσης της πέτρας που τόσο ξεχωριστά υπηρέτησαν οι Λαγκαδινοί. Τιμή και αναγνώρισή τους αποτελεί το μνημείο του Λαγκαδινού κτίστη. Πετρόχτιστα χωριά μέσα σε ένα ξεχωριστό φυσικό τοπίο αποτελούν δίδυμο που σε μαγεύει. Δρομάκια πέτρινα σε καλούν να τα περπατήσεις για να φτάσεις στα γεφύρια των ποταμών και να ακούσεις στα αυτιά σου μπερδεμένο με τα κελαϊδίσματα των πουλιών και τα θροΐσματα των φύλλων να κυλά το γάργαρο νερό του Λούσιου και του Αλφειού.

 
Περιηγητικός Τουρισμός

Ίσως ο καλύτερος τόπος για περιηγητικό τουρισμό η Γορτυνία, έχει χαρακτηριστεί «παράδεισος» για τους λάτρεις του είδους. Λούσιος, Λάδωνας, Μαίναλο, Φαράγγι Τουθόα, Ερύμανθος, Αλφειός, Γκούρα, Μυλάοντας… Ένα τοπίο με εναλλαγές που δεν αφήνει ανικανοποίητο το μάτι… Φυσικά τοπία ανεξερεύνητα, φαράγγια, ελατοδάση, μονοπάτια φυσικά και πλακόστρωτα, γεφύρια, σπηλιές, εξωκλήσια, μοναστήρια, ιστορικά μνημεία δένονται όλα μεταξύ τους σε ένα ενιαίο σύνολο… Δεν αρκεί μία φορά για να περιηγηθείς τις ομορφιές ενός ευλογημένου τόπου, που διαθέτει όχι μόνο ιστορία αλλά και μυθολογία. Περπατώντας στα τοπία της Γορτυνίας σε καλούν οι Νύμφες, ο Πάνας να ακούσεις το τραγούδι τους και να μαγευτείς από τους ήχους του. Απαραίτητο εργαλείο μόνο ένα ξύλο για στήριγμα από τα δάση της περιοχής και το ταξίδι ξεκινά!

 
Χοροί - Πανηγύρι

Αν δεν γνωρίσεις την κουλτούρα, τον πολιτισμό μίας περιοχής καθώς και την κουζίνα της σίγουρα δεν μπορείς να την ανακαλύψεις σε βάθος. Ξεχωριστή λοιπόν θέση κατέχουν οι εκδηλώσεις στην Γορτυνία κυρίως το Καλοκαίρι. Εκδηλώσεις ιστορικές- επετειακές αλλά και πολιτιστικές με εξέχουσα παραδοσιακή εκδήλωση το διαγωνισμό δημοτικού τραγουδιού στα Λαγκάδια στα τέλη Ιουλίου. Η δημοτική παράδοση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ζωή των Αρκάδων της Γορτυνίας και τα πανηγύρια με αφορμή θρησκευτικές γιορτές συχνά. Πανηγύρια με τραγούδια της περιοχής, παραδοσιακά φαγητά και τοπικές φορεσιές που σου δίνουν την ευκαιρία να ανακαλύψεις την λαϊκή ψυχή με τους καημούς και τις χαρές που κρύβει μέσα της.

 
Επανάσταση

Διαχρονική η παρουσία της Γορτυνίας στην ιστορία του τόπου. Σχεδόν το σύνολο των περιοχών της έχουν διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο σε κάποια χρονική περίοδο ενώ πολλά τέκνα της έχουν πρωταγωνιστήσει σε ιστορικά γεγονότα. Στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 η Γορτυνία πρωτοστάτησε μέσω οικογενειών όπως οι Πλαπουταίοι, οι Δεληγιανναίοι και οι Κολοκοτρωναίοι. Η Δημητσάνα και οι μπαρουτόμυλοι, ο Πύργος του Πλαπούτα, η Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία στην Στεμνίτσα, το μνημείο των Ζυγοβιστινών, το Αλώνι του Καλλιντέρη, ο Ληνός των Κολοκοτρωναίων, το σπίτι του Γρηγορίου Ε’, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός , τόποι ιστορικοί και ονόματα που μαρτυρούν μαζί με πολλούς ακόμα την παρουσία της στις ένδοξες σελίδες της Ελληνικής Επανάστασης. Το άγριο τοπίο της Γορτυνίας φυσικό καταφύγιο για τους επαναστατημένους Έλληνες και τρόμος για τους Τούρκους και τους κατά περιόδους εχθρούς της χώρας.

 
Extreme Sports στη Γορτυνία

Η ορεινή Αρκαδία και ο Δήμος Γορτυνίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κατεξοχήν περιοχή για σπορ που φτάνουν στα ύψη… την αδρεναλίνη. Οι λάτρεις των σπορ αυτών δεν πρόκειται να μην βρουν συναρπαστική μία κάθοδο του Λούσιου ποταμού, μέσα από υπέροχες φυσικές διαδρομές και φαράγγια που κόβουν την ανάσα. Οι φανατικοί της ποδηλασίας μπορούν να περιηγηθούν με το ποδήλατό τους στις κατάφυτες από έλατα βουνοκορφές του Μαινάλου αλλά και να κάνουν σκι με αυτό στο χιονοδρομικό, αν δεν θέλουν τα συμβατικά πέδιλα. Ακόμα μπορούν να κάνουν.. οι λιγότερο έμπειροι ποδηλασία γύρω από το ποτάμι του Λάδωνα και να απολαύσουν ένα μαγευτικό καταπράσινο τοπίο. Και για πιο ήπια σπορ όμως και κυρίως για όσους αγαπούν το περπάτημα τα μονοπάτια της Γορτυνίας δίνουν την δυνατότητα να γνωρίσει κανείς την φύση και να μαγευτεί από αυτήν ερχόμενος σε επαφή και με την ιστορία , τους μύθους και της παραδόσεις της ορεινής Αρκαδίας.

 
Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου

Το πιο κοντινό χιονοδρομικό κέντρο της χώρας από την Πρωτεύουσα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1600 μέτρων στην κορυφή του Μαινάλου, την Οστρακίνα. Διαθέτει σύγχρονες υποδομές που δίνουν την δυνατότητα στους επισκέπτες να περάσουν όμορφα ακόμα και σε μία ημερήσια εκδρομή στο βουνό των νυμφών και των θεοτήτων. Το χιονοδρομικό διαθέτει πίστες κλιμακούμενης δυσκολίας και υπάρχουν εκπαιδευτές για αθλητές όλων των επιπέδων, snow park για παιδιά, σχολή για εκμάθηση σκι, ενώ μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το αναψυκτικό σας στο σαλέ. Και μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε μετά το σκι ή τη βόλτα σας στο βουνό παραδοσιακά φαγητά στο ανακαινισμένο καταφύγιο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης.